Aktiviteter


Alliancen for fri abort og vores medlemmer, gennemfører en lang række aktiviteter som led i markeringen af 50-året for den frie abort.

Følg med her, da vores aktivitetskalender løbende bliver opdateret.

7. November 2023 - kl. 16:30 - Medicinsk Museion. København
PANELDEBAT: HVOR SKAL GRÆNSEN GÅ FOR FRI ABORT?

Kom til paneldebat på Medicinsk Museion og hør repræsentanter fra Etisk Råd, Sex & Samfund og sundhedspersonalet debattere de etiske dilemmaer spørgsmålet åbner op for.


Adresse: Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København K


Arrangør: Medicinsk Museion, med deltagelse af flere medlemmer af alliancen.

5. Oktober 2023 - kl. 19-21 - Ungdommens Demokratihus. København
SNAKKEN HANDLER OM: ABORT.

Dansk Kvindesamfund og Ungdommens Demokratihus inviterer de unge til en samtale og kreativ udveksling.
For 50 år siden blev aborten lovlig i Danmark. Dét er der grund til at fejre! Men der er også stadig grund til at stille spørgsmålstegn og snakke videre.

Vidste du f.eks. at Danmark, med abortgrænsen på 12 uger, er en af de mest restriktive lande blandt de europæiske lande med adgang til fri abort?

Eller at langt størstedelen af aborter i Norden udføres før uge 9 - selvom abortgrænsen er højere. Intet tyder altså på at senaborter vil stige markant, hvis grænsen for fri abort udvides. Derimod vil det være med til at sætte en stor fed streg under kvinders ret til at bestemme over eget liv.

Denne aften skal stå i nysgerrighedens og samhørighedens tegn. Unge kreative ildsjæle vil bidrage med kunst og musik og et panel af kompetente fagpersoner vil bidrage med en lærerig og oplysende talk.


Arrangør: Dansk Kvindesamfund og Ungdommens Demokratihus

5. Oktober 2023 - kl. 18-20 - Kulturhuset Indre By. København
Historie: 50 år med fri abort

Historiker Dorthe Chakravarty folder historien om retten til den frie abort ud efterfulgt af debat med Sex og Samfund, Institut for Menneskerettigheder, Dansk Jordemoderforening og Information.


Tilmelding: Debatarrangement: 50 år med den frie abort – FOF København

Arrangør: FOF København

1. Oktober 2023 - kl. 10-12 - Arbejdermuseet. København
Markering af 50-året for fri abort i Danmark

Arbejdermuseet og Alliancen for Fri Abort markerer 50-året for danske kvinders ret til fri abort, når vi den 1. oktober kl. 10-12 sætter fokus på retten til fri abort, og hvordan vi sikrer, at rettigheden også eksisterer de næste 50 år.

Til dette arrangement sætter vi fokus på kampen for fri abort før og nu. Igennem samtaler, kunst og debat trækker vi tråde fra før aborten blev fri til i dag. Og også ind i fremtiden, når vi diskuterer, hvordan vi bevarer og videreudvikler retten for de kommende generationer.

Det gør vi igennem generationssamtaler, oplæsning, og debat belyser vi flere aspekter af retten til fri abort, herunder oplevelsen af at få abort før og nu, hvordan den offentlige samtale om fri abort udfolder sig samt hvordan vi sikrer retten til fri abort de næste 50 år.

https://billetto.dk/e/50-ar-med-fri-abort-i-danmark-billetter-868134

Arrangør: Alliancen for fri abort og Arbejdermuseet.

1. Oktober 2023 - kl. 13-15 - Museet KØN. Århus
Abortrettigheder i global kontekst

Til dette arrangement skal vi høre om hvilke udfordringer der er globalt i forhold til reproduktiv sundhed og rettigheder. Vi skal høre fra nogle af de organisationer der arbejder i felten, kvinder der har oplevet på egen krop hvad det betyder at ikke have abortrettigheder og så skal vi diskutere hvad der kan gøres ved disse udfordringer.

Arrangør: Museet KØN

27. September 2023 - Århus Universitet
Faglig dag på Statskundskab

Generalsekretær i Sex og Samfund Majbrit Berlau deltager i debat om abort, herunder retten til abort og abortgrænsen i Danmark.

Arrangør: Århus Universitet

15-18. juni 2023. Allinge.

Folkemødet på Bornholm

Torsdag d. 15. juni kl. 18.00 – 19.00 på DUF- scenen diskuterer bla. repræsentanter fra alliancens politiske ungdomspartier og DUFs unge delegater retten til fri abort og hvordan man bevarer rettigheder.
Arrangeret af SFU.

Fredag d.16/6 kl. 11-11.45 holder Institut for Menneskerettigheder et event omhandlende abort i Menneskerettighedsteltet.

Lørdag den 17.juni kl. 09.00 holder DSOG en debat i Danske Regioners telt med titlen: Abort – Hvem sætter grænsen?  dag er der fri abort til uge 12, fra 12. uge er der et samråd der skal give dig tilladelse (der består af 3 personer, en gynækolog en socialrådgiver og en jurist). Der er 3 samråd i Danmark, der ikke nødvendigvis har den samme måde at afgøre sagerne på. Men skal der overhovedet være nogle der bestemmer over din krop/dit liv? Skal grænsen for fri abort hæves fra uge 12? Og hvad skal den så hæves til? Kom og hør en brandvarm og aktuel debat.

Lørdag den 17.juni kl 11.30- 12.30 holder Sex og Samfund et event på Brandstationen med titlen Sexual and Reproductive rights and the Global Anti-Gender Movement, hvor panelister diskuterer internationale perspektiver på SRSR og det pres der er på disse rettighder, herunder retten til fri abort.

Lørdag d. 17. juni kl kl.14.50-15.50 i Folkeoplysningsteltet er der paneldebat og quiz om unge og abort. Her debateres aldersgrænsen for abort, støtte til unge i forbindelse med abort samt stigma unge kan opleve i forbindelse med abort. Arrangeret af Dansk Kvindesamfund og Sex og Samfund

24.maj 2023. Christiansborg
Konference: Status på retten til abort i Danmark og verden

Åben konference om 50-året for den fri abort den 24. maj kl. 14-16.30 i Landstingssalen

Konferencen afholdes på dagen, hvor Folketinget for 50 år siden vedtog abortloven, som gav kvinder ret til fri og sikker abort.

Konferencen er derfor en markering af den modige og historiske beslutning, der har haft afgørende betydning for kvinders sundhed, livsmuligheder og for ligestillingen i Danmark.

På konferencen vil der være fokus på de folkelige og politiske strømninger, der banede vejen for lovens vedtagelse, modererede samtaler om lovens betydning for ligestilling og status for den fri abort i dag. Oplægsholdere omfatter både politikere og aktivister, som tog kampen for 50 år siden, sundhedsfaglige organisationer, meningsdannere, civilsamfund, forskere og folketingsmedlemmer.

Konferencen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig via Folketingets hjemmeside her.

Arrangør: Folketinget

8.marts kl. 8.30-9.30. Arbejdermuseet.
Kvinders  krop som kampplads!

Året er 1973 og aborten er netop sat fri. Flere årtiers kamp for kvinders ret  til selv at bestemme om en graviditet skal føre til et barn eller ej er slut.  En kamp der tog nogle af sine allerførste skridt i Arbejdermuseets ikoniske  festsal, da Arbejderkvindernes Oplysningsforening i 1926 inviterede til  offentligt møde om seksualitet og reproduktion.
 Pia Fris Laneth holder årets traditionsrige morgenforedrag i Festsalen på  Kvindernes Internationale Kampdag, hvor hun trækker historiske tråde og  sætter dem i perspektiv til aktuelle diskussioner og spørgsmål.

Pris: 75 kr.  incl. sort morgenkaffe.

Køb billet her Arrangør: Arbejdermuseet.

8. marts kl. 19-22.30. Vega, København

KVINFOs 8. marts fejring.  

KVINFO inviterer til en  inspirerende og festlig aften, hvor vi fejrer de fremskridt der er sket i  ligestillingens navn, og samtidig sætter fokus på de nogle af områder, hvor  der stadig er masser at kæmpe for. *På aftenen vil vi bl.a. markere  50-året for fri abort med et oplæg af historiker Gry Jexen, der både vil tage  os med tilbage i historien og kampen for den fri abort i DK, og også vil  komme med vigtige perspektiver til i dag.

 

Sted: VEGA, København

Tid: 19-22.30, døre åbner kl.18.

Pris: 200 kr. + gebyr.  Billetsalget starter ultimo januar. Følg med her: www.instagram.com/kvinfo Arrangør: KVINFO

 

8.marts 2023. KØN Gender Museum Denmark. Aarhus

Kvindernes Internationale Kampdag: Frihed

Fra kl. 10-21 vil museet have et fyldt program med bl.a.  foredrag, workshops, performances og musik. Herunder debat

Kl. 13-14: Abort – skal grænsen hæves til 18  uger?
 I år fejrer vi 50-året for den fri abort, og  i dag kan gravide få en abort op til 12. graviditetsuge. Folketinget har bedt  Etisk Råd om at komme med deres anbefalinger til, om abortgrænsen skal rykkes  til 18. uge. Hør generalsekretær i Sex & Samfund Majbrit Berlau og  debattør og brobygger Özlem Cekic i en samtale om emnet.

Se mere herArrangør: Køn – Gender museum Denmark

8.marts 2023 kl 19-21. Vejle Bibliotek
Debataften: Retten til fri abort - 50 år efter.

I anledning af 50-året for den fri abort i Danmark afholder Vejle Bibliotek med  oplæg og paneldebat, samt spørgsmål fra publikum.

Se mere her

Arrangør: Vejle Bibliotekerne

8.marts 2023. Aarhus
Kvindernes Internationale Kampdag med DSU Aarhus

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag og 50. året for den frie abort i Danmark, inviterer DSU Aarhus til en spændende aften, hvor vi både fejrer kvindekampen, men også diskuterer og bliver klogere på de udfordringer, der stadig findes! På aftenen vil der løbende være oplæg, som skal fordre inspirerende diskussioner om det frie abort. Til sidst skulle vi gerne have fundet 100 grunde til at hæve abortgrænsen til 20 uger!

Tid: 18:30-20:30.

Sted: Amaliegade 27, 8000, Aarhus C.

Pris: Arrangementet er gratis og for alle. Der vil blive serveret aftensmad mod en lille brugerbetaling på dagen.

6.marts kl. 19.00-22.00. Arbejdermuseet, København
Optakt til kampdagen - min krop, min ret.

Kom med til en aften med dialog og kunstneriske indspark fra fremtrædende  kvinder på den danske kultur- og debatscene, når vi tager dialogen og  debatten om kvinders ret til at bestemme over egen krop.

Özlem Cekic, generalsekretær for Foreningen Brobyggerne, og Linda Nørgaard  Andersen, vicedirektør på Arbejdermuseet, vil føre dig igennem en aften,  hvor vi med historien i rygsækken vil se på fri abort-mobilisering, nutidens  kvindekamp og morgendagens nye mål.
Se mere her

Arrangør: Arbejdermuseet med deltagelse af  flere medlemmer af Alliancen for Fri Abort

2. marts 2023
Høring:” Abortion Rights in a European perspective”.

I anledning af Kvindernes Internationale  Kampdag holder Sex og  Samfund en åben  høring:” Abortion Rights in a European perspective”. Til høringen deltager  kvinderettighedsaktiviser fra Irland, Polen og Færøerne med oplæg, og der vil  være paneldebat.

Arrangør: Sex & Samfund

19. januar 2023 - Christiansborg
Lancering af Alliancen for fri abort

Arrangør: Alliancen for fri abort


Logo abort alliancen hvid